Antiphellos Antik Kenti, Kaş'ın en önemli tarihi kalıntıları arasındadır.
Antik kentin kalıntıları içinde yer alan antik tiyatro oldukça bütün ve sağlam bir halde günümüze ulaşmayı başarmıştır. Tiyatro, 4000 kişilik kapasiteye sahip olup milattan önce 1nci yüzyılda yapılmış, milattan sonra 2nci yüzyılda onarım görmüştür.
Kaş merkeze 5 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan antik tiyatro, günümüzde, zaman zaman çeşitli sanat etkinlikleri için kullanılmaktadır. Tiyatro, konumu itibari ile denize çok yakındır. Yapının benzersiz özelliği, Anadolu'da yer alan antik tiyatrolar içinde, cephesi denize doğru yapılmış tek tiyatro olmasıdır.
Kaynak: tatilvillam.com
Anadolu’da görülen değişik mezar tiplerinden birisi de lahit’tir. Likyalılardan günümüze ulaşan eserlerin başında Likya Kentlerinin bazılarında kayalara oyulmuş mezarlar ile dört bir tarafa serpilmiş Lahitler gelir. Bu Lahitlerin en görkemlisi bugün Kaş (Andifli)’ta Uzun çarşı Caddesinde bulunan ve halk arasında Kral Mezarı olarak adlandırılan Likya Yazılı Anıt Mezardır.(M.Ö.4.yy.) Eser, tek bloktan oluşmuştur ve üzerinde sekiz satırlık Likya dilinde (Bazı kaynaklarda Likçe'de denmektedir.) kitabe vardır. Günümüze iyi bir konumda gelen ve tek bir bloktan yapılmış olan bu lahdin 1,5 m. uzunluğundaki alt kısmında boncuk motifleri ve sekiz satırlık Likçe bir kitabe vardır. M.Ö. IV. yy.a tarihlenen bu mezarın kitabesi okunamadığından kime ait olduğu anlaşılamamıştır. Bu kaidenin üzerine dikdörtgen prizma şeklindeki anıtın sandukası oturtulmuştur. Kapağın kuzey batı alınlığında sopasına dayanmış, sağ bacağını sol bacağının üzerine atmış, üzgün görünümlü bir erkek ile bir kadın figürü işlenmiştir.
Antalya’nın eşsiz doğası içinde saklanmış olan Büyük Çakıl Plajı, Kaş ilçesinin 1.750 metre doğusunda kalmaktadır.
Yaklaşık olarak 50 metre uzunluğunda olan plaj şeffaf suyuyla ve tatil kokusu sinmiş havasıyla sizi kendine çekecek. En sıcak havalarda bile Büyük Çakıl Plajı’nda serinlemenin keyfini çok fazla yerde alamazsınız;
çünkü denizin içinden kaynak çıkması sebebiyle suyu soğuktur.
Yeşil bir doğanın içinde kendini gösteren ve turkuaz rengi suyuna davet eden havasına kapılıp eğlenceli ve bolca dinleneceğiniz bir tatil sizi bekliyor. Büyük Çakıl Plajı fantastik atmosferinde tüm yılınızın yorgunluğunu üzerinizden çekip alacak.
Siz de sadece ruhunuzu yenilemenin tadını çıkaracaksınız.
Kaynak: geziantalya.com
Kaş, tüplü dalışta Türkiye’nin önde gelen dalış noktalarından biri. Tertemiz denizinin yarattığı ileri görüş mesafesi, kayalık dip yapısından kaynaklanan zengin sualtı flora ve faunası, Kaş’ın bir tatil kasabası olarak taşıdığı cazibe, öne çıkmasının sebeplerinden bazıları. Bölgede büyük tesislerin olmaması, Kaş’ta denizin temizliğini sürdüren en büyük etken. 2012‘de Kaş Kekova Deniz Koruma Alanı ilan edilmesi ile bazı bölgelerde tüm su ürünleri avcılığı yasaklanmış, bazı balık stoklarının korunması hedeflenmiş.
Ayrıca antik zamanlardan beri ticaret gemilerinin geçiş noktası olan Kaş ve çevresinde birçok batık da bulunuyor.
Kaynak: kasgezirehberi.com
Çukurbağ yarımadasının en ince kısmında, hem açık denize hem de kapalı koya bakan iki plaj burası. Aralarından araba yolu geçmesine rağmen iki tarafa da aynı işletme bakıyor. Açık deniz tarafına bakan koy daha rüzgarlı ve dalgalı olabiliyor. Marina tarafına bakan koy rüzgara daha korunaklı ve suyu daha ılık.
Burası sığ denizinden dolayı özellikle çocuklu aileler tarafından tercih ediliyor.
Kaynak: kasgezirehberi.com
Kaputaş Plajı, Antalya’nın Kaş ilçesinin en az kendisi kadar ünlü enfes güzelliği. Kaş’a 20 km, Kalkan’a ise 7 km uzaklıkta bulunan plaj, Kaş ile Kalkan arasındaki karayolu üzerinde, Kanyon Ağzı olarak bilinen noktada yer alıyor. Arkasındaki dar ve derin kanyondan gelen buz gibi sular plajın kumlarının altından Akdeniz’e süzülüyor.
Karayolunda, yani yukarıdan Kaputaş Plajına baktığınızda, turkuaz denizin sapsarı çakıllarla uyumunun büyüleyici manzarasıyla karşılaşıyorsunuz. Herkesi kendine çeken de bu zaten.
Antalya’nın mavi bayraklı en güzel plajlarından biri Kaputaj plajı
Kaynak: yoldaolmak.com
Kekova Adası 4,5 km2 lik yüzölçümü ile küçük, kayalık bir ada. Tarihi kalıntıları ve batık şehri için ziyaret edilen adanın üzerinde yerleşim bulunmuyor. Ancak tekneler ile ziyaret ediliyor.
Kekova adasına Kaş merkezden kalkan günübirlik tur tekneleri ile 2 saate, Üçağız’dan kalkan teknelerle 10 dakikada ulaşmak mümkün. Teknelerin bazılarında batık şehri seyredebileceğiniz cam pencereler de bulunuyor. 1990 yılında sit alanı ilan edilmiş adada yüzmek ve dalış kısıtlı alanlarda yapılabiliyor. Tekneler sadece Tersane koyuna demir atabiliyor. Burada isteyen yürüyerek isteyen yüzerek etraftaki kalıntıları yakından inceleyebilir. Adanın sadece bu bölgesinde denize girilebiliyor.
Tersane Koyu’nda Dolichiste kentine ait, Helenistik dönem bir kule, üç büyük kilise, iki şapel ve liman yapılarının kalıntıları fark ediliyor. Koydan tekne ile devam ettiğinizde 700 metre boyunca karaya paralel olarak konumlanmış, antik çağ ve Roma-Bizans döneminden kalma yapı kalıntıları görüyorsunuz. Antik merdivenlere dikkat ettiğinizde bu yapıların arasında kara yoluyla bağlantı olmadığı ve giriş çıkışların deniz yoluyla yapıldığı anlaşılıyor. Bu kalıntıların alt kısımları deprem dolayısıyla su altında kaldığı için buraya Batık Kent deniliyor.
Kaynak: kasgezirehberi.com
Kaş İlçe merkezinin sol tarafında küçük bir koyda yer alan soğuk suyu ile meşhur, küçük olmasından dolayı bulunması zor bir plajdır. Yerini bilmiyorsanız Hükümet Caddesi üzerinde sormanız gerekir. Tabelası yoktur. Girişi bir tesisin girişi ile aynıdır ve dardır. Sahil kesimi ve çakıllığı dar olduğu için şezlong ve şemsiye olayı barındırmaz. Suyunun soğukluğu kaynak sularından gelmektedir. Dünyanın en küçük ama en özel plajlarından biri olan bu yerde yüzdükten sonra her iki yanında yer alan tesislerden yararlanabilirsiniz.
Kaş İlçesinde muhakkak görülmesi gereken çok özel ve şirin bir yüzme, serinleme alanıdır.
Kaynak: antalyagezirehberi.net
Aya Nikolas Kilisesi ve kasaba evleri,belirgin özellikleri olan ahşap balkonlar ve Doğu Ege tarzı pencereleri ile hayli yüksek yapılardır. Rıhtımın arkasındaki birçok ev yıkıntı (harabe) halindedir. Doğu tarafında, limanın başladığı yerde, Rodos'taki İtalyan Döneminin en önemli binalarının da mimarı olan İtalyan mimar Flarestano Di Fausto tarafından 1926 yılında yapılmış Belediye Binası (Delegasyon Binası) duruyor. Dana sonra da artık kullanımda olmayan ve yeni restore edilmiş bir camii vardır. Kasabanın iskelesi burada başlar ve limanın doğu kıyısı boyunca gider. Ana meydan Platea Ethelondon Kastelloruzou'nun bir bölümü yat iskelesi yakını boyunca uzanır. Biraz ilerde ise Aya Elias Kilisesi bulunur. Rıhtımın arka kısmındaki patika Rodos Şövalyeleri Kalesine çıkar. Kaleden kalanlar: köşeli bir kulenin parçası olan düz bir duvar; Doğu köşesindeki yuvarlak bir kulenin kalıntıları; ve denize doğru olan yerde en eski kaleye ait başka bir yuvarlak kule. Taşa kazınmış Dorik bir yazıt Klasik Çagdaki bir kalenin varlığına tanıklık ediyor. Kulenin içinde ise yere kazılarak yapılmış bir sarnıç var.
Kale, kasabanın ve Kaş kasabası ile birlikte Anadolu kıyılarının güzel bir panaromasını gözler önüne seriyor.
Kaynak: meisferibot.com
Günümüzde şehir merkezinde Uzun Çarşı olarak anılan caddede bulunan Likya yazıtlı anıt mezar, Kaş’ın simgesi olmuş durumdadır. Mimarisi ve estetiği ile ziyaretçilerin ilgi odağı olan Kral Mezarı M.Ö. 4. yüzyıla tarihlenmektedir. Üzerindeki sekiz satırlık Likya dilindeki kitabe ise günümüzde halen çözülememiştir.
Kaynak: kasgezirehberi.com
Akdeniz kıyısında, harika bir konumda yer alan Kaş’ın tam karşısında Yunanistan’a bağlı Meis Adası bulunur. Yaklaşık 70 kilometrelik bir kıyı şeridine sahip olan Kaş, el değmemiş koyları, plajları ve kumsallarıyla harika bir tatil deneyimi sunar. Kaş’ta Antiphellos Antik Kenti, Xanthos Antik Kenti, Phellos Antik Kenti, Aperlai Antik Kenti, İsinda Antik Kenti (Belenli), Simena Antik Keti ve Batık Şehir gibi pek çok antik şehir yer almaktadır. Ayrıca Kaş ekstrem doğa sporları açısından da Türkiye’de kendini kanıtlamış bir ilçedir. Dolayısıyla Kaş’ta yapılacak şeyler saymakla bitmez. Sonrasında sualtı dalışı turu, trekking turu, kürekli yelken turu, kano turu, bisiklet turu veya at safari gibi her biri birbirinden eğlenceli turlara katılarak Kaş’ı ve çevresini keşfedebilirsiniz. Bunun yanı sıra antik kentleri dolaşarak şehrin tarihine yakından şahit olabilirsiniz. Akşam saatlerine doğru Uzun Çarşı’da dolaşıp, alışveriş yapabilirsiniz. Hava iyice kararınca Kaş’ın meşhur jazz barlarında müziğin, dansın ve egzotik kokteyllerin tadını çıkarabilirsiniz.
Kaş’ta bir gününüzü, günübirlik turlara katılarak değerlendirebilirsiniz. İsteğinize göre bisikletle, at üstünde, yürüyüşle, jeep safariyle ve de tekne ile gerçekleştirilen turlara katılabilirsiniz. Bunun dışında Kaş’ın Asaz Dağı’nın eteklerinden yamaç paraşütü ile atlayıp; Kaş Limanı’na iniş yapabilirsiniz. Kekova’ya doğru tekne il açılabilir, mola verilen noktalarda eşsiz manzara eşliğinde tertemiz ve masmavi denizde şnorkelle yüzebilir veya sualtı dalışı yapabilirsiniz. Ayrıca bunların yanı sıra Kaputaş Plajı veya Patara Plajı’nda deniz, kum ve güneş eşliğinde harika bir gün geçirebilirsiniz.
Kaynak: biletbayii.com